STRETCHING
När en muskel arbetar drar den ihop sig, den kontraherar. Det innebär alltså att muskeln förkortas. Hårt arbetande muskler mår därför bra av att stretchas ut och förlängas efter arbete. Att stretcha musklerna är ett bra sätt att öka rörelseomfång och smidighet.
Vi vill ju att både vi själva och våra hästar ska prestera så bra som möjligt, samtidigt som vi håller skador borta. För detta krävs en frisk muskulatur och fascia och därför är det viktigt att våra hästar är lösgjorda och böjliga så att risken för muskel- och senskador minskar. Här är stretchingen ett bra sätt att förlänga muskelfibrerna och öka fascians smidighet för att få ett ökat rörelseomfång.
Hästen måste lära sig att stretcha. Man lirkar och får hästen att släppa efter successivt - tills den slutligen hjälper till själv med övningen. Hästen skall inte uppfatta stretching som något obehagligt.
Effekter av stretching
- ökar rörelseomfång, rörlighet och lösgjordhet
- minskar muskelömhet, spänningar och stelhet
- minskar risken för skador i leder, muskler och senor
- förbättrar koordinationen
- gör att rörligheten bibehålls
Viktigt att tänka på vid stretching
- Stretching utförs alltid på uppvärmda muskler. Uppvärmning kan ske genom massage av de muskler som är involverade eller genom ett arbetspass.
- Kontraindikationer (då man ej ska stretcha) är desamma som för massage, läs här!
- Stretcha inom en timme efter arbete men inte direkt efter utan vänta en halvtimme så kollagenet (protein i senor och bindväv) får varva ner.
- En stretchfrekvens utförs ett par ggr och man kan hålla upp mot 10-30 sekunder. Håll inte emot om hästen vill gå tillbaka tidigare, följ med och lirka och eventuellt upprepa.
- Respektera hästens motstånd och signaler på smärta!
- Var försiktig med unga och gamla hästar och de med dålig balans, samt hästar med patellaproblem.
- Stretcha ej överrörliga hästar.
- Den som stretchar måste akta sin rygg genom att hålla den rak och böja knäna. Följ med i hästens rörelser om den gör motstånd.