ÖVRIGA TJÄNSTER

 

Värmekameraanalys / Termografi

Termografi innebär en analys med hjälp av en värmekamera. Kameran registrerar temperaturen i den ytliga vävnaden. Det är inte den faktiska temperaturen som är det viktiga utan att de båda sidorna är relativt lika. Forskning har visat att man med värmekamera kan upptäcka en begynnande skada/överansträngning två till tre veckor innan symptomen visar sig.

Jag arbetar med en Flir värmekamera, med en upplösning på 320 x 240 pixlar, vilket behövs för att läsa av vävnad. Kameran läser av så små temperaturskillnader som 0,04 °C och våra händer kan känna variationer på 1-2° C.

Vid varje hästbehandling börjar jag med att titta på hästen med värmekamera för att hitta oliksidigheter i vävnadernas värme. Ökad värme i ett område kan tyda på en överansträngning/inflammation och ett kallt område kan tyda på en cirkulationsstörning, kanske orsakad av en gammal skada. Jag spar sedan bilderna i mitt journalsystem för att kunna jämföra över tid. Bilderna kan också skickas via mail till kunden eller till veterinär vid behov.
Värmekameran är också ett effektivt hjälpmedel för att kontrollera hur sadeln ligger på hästen, se sadelkontroll.

Termografi kan också användas för att hitta en tidig bröstcancer, många år tidigare än tumören syns med hjälp av mammografi! Vid cancer sker en onormalt ökad celldelning och denna alstrar värme. Termografi är en fysiologisk undersökningsmetod medan mammografi är en anatomisk metod, man letar efter själva tumörstrukturen med hjälp av röntgen. Den ökade cellaktiviteten ger utslag i värmeanalysen långt innan tumören syns på en röntgenbild. Obs att man ser en ökad värmebild och att detta i sig inte diagnosticerar cancer. För detta krävs en uppföljning med vävnadsbiopsi hos en läkare.

 

Sadelkontroll

Tyvärr kommer många problem med muskelspänningar från illaliggande sadlar. En sadel som trycker illa påverkar hästens rygg, kan ge rörelsestörningar, beteendestörningar och till och med hältor.
Sadeln ska fördela ryttarens tryck jämnt över hästryggen för att inte ge upphov till smärta och muskelspänning. Den får inte trycka fram på manken/bogen, ligga i bakvikt, vara för lång så att den trycker på ländrygg, inte vara för bred eller för smal, mm, mm.

Med värmekameran kan man effektivt kontrollera hur sadeln ligger, på stillastående häst och under ryttare. Det är också viktigt att med jämna mellanrum kontrollera hur sadeln ligger, eftersom hästen, framförallt den unga hästen, hela tiden ändrar sin muskelmassa.

Först kontrolleras sadeln som helhet, att den är korrekt i sin bom, tillräcklig bredd mellan bossorna, stoppning, inte är för lång, mm. Därefter används värmekameran. Sadeln ska ligga på hästen utan vojlock och ryttaren rider i skritt och trav i båda varven. Det man sedan kontrollerar med kameran är den värme som hästen avgivit på sadelns anliggningsytor. Man mäter alltså temperaturen på sadeln. Där sadeln har ett högre tryck på hästen blir värmen högre och är det så att den inte ligger an alls på viss del så blir temperaturen lägre. Det man vill uppnå är två jämnvarma ”limpor”, längs hela sadelns längd. Det syns väldigt tydligt om sadeln till exempel ligger i framvikt eller bakvikt. Kameran är så otroligt känslig, den har en temperaturkänslighet på mindre än 0,04°C.

 

Foderrådgivning / Foderstat

För att beräkna en foderstat krävs att du har en grovfoderanalys. Tänk på att även en mineralanalys måste ingå! Det är också bra om jag vet vad du har för olika fodermedel att tillgå så att man kan försöka matcha med dessa. OBS, att det inte alls är säkert att dessa foder går att få ihop med grovfoderanalysen utan då rekommenderar jag andra varianter.

 

Föreläsningar

Föreläsningar efter önskemål, t ex foderstatsberäkning, anatomi, muskellära, stretching, massage, grundläggande genetik, färgnedärvning mm.