BEHANDLINGAR

Första besöket häst

 

Vid första besöket journalförs hästen och du får berätta lite om dess historia och hur den upplevs vid arbete. Därefter går jag igenom hästen med värmekameran och sedan vill jag se den i rörelse.

 

Jag tittar på hästens allmänintryck och exteriör. Hur ställer den upp sig, är den jämnt musklad, hur ser hårremmen ut, mm?

 

Därefter palperar jag igenom hästen för att lokalisera spänningar och sedan börjar själva behandlingen med djupvåg, massage, stretching, biolight efter vad jag tycker är lämpligt.

 

Första behandlingen brukar ta ca 1,5 timme, men kan, om hästen är spänd, nervös och misstänksam, ta längre tid. Uppföljande behandlingar tar ca 1 timme.

 

För att få störst effekt rekommenderas en andra behandling efter 7-14 dagar.

 

Eventuell sadelkontroll tar ca 1 timme och debiteras extra.

 

Obs! Att min behandling inte ersätter veterinärundersökning om hästen är i behov av det! En halt eller icke frisk häst ska kollas av veterinär!

 

Djupvåg och massage är en karensfri behandling!

 

Då behandlar jag inte, kontraindikationer

 

  • Vaccination / avmaskning – vänta en till två veckor

 

  • Vid akuta skador

 

  • Vid akuta inflammationer – svullnad, värme, ömhet, rodnad

 

  • Infektioner – nedsatt allmäntillstånd

 

  • Feber

 

  • Hudåkommor (smittsamma)

 

  • Vid medicinering, vissa kroniska åkommor kan vara undantagna men lämpligt att höra med din läkare/veterinär först

 

  • Dräktighet/graviditet – jag är försiktig med detta då hormonet oxytocin (ett hormon som frisätts vid massage) även har en livmodersammandragande effekt

 

 

ÖVRIGA TJÄNSTER

Sadelkontroll

Tyvärr kommer många problem med muskelspänningar från illaliggande sadlar. En sadel som trycker illa påverkar hästens rygg, kan ge rörelsestörningar och beteendestörningar och till och med hältor.

Värmekamera

Termografi innebär en analys med hjälp av en värmekamera. Kameran registrerar temperaturen i den ytliga vävnaden och man kan få indikation på inflammatoriska processer (ökad aktivitet ger ökad värme), överansträngningar, cirkulationsstörningar (dåligt blodflöde ger kallare område).

Foderrådgivning / Foderstat

För att beräkna en foderstat krävs att du har en grovfoderanalys. Tänk på att även en mineralanalys måste ingå! Det är också bra om jag vet vad du har för olika fodermedel att tillgå så att man kan försöka matcha med dessa. OBS, att det inte alls är säkert att dessa foder går att få ihop med grovfoderanalysen utan då rekommenderar jag andra varianter.

 

Föreläsningar

 Föreläsningar efter önskemål, t ex foderstatsberäkning, anatomi, muskellära, stretching, massage, grundläggande genetik, färgnedärvning mm.

© 2019  XC EquiMassage & Friskvård