SADELKONTROLL

Tyvärr kommer många problem med muskelspänningar från illaliggande sadlar. En sadel som trycker illa påverkar hästens rygg, kan ge rörelsestörningar, beteendestörningar och till och med hältor.

Sadeln ska fördela ryttarens tryck jämnt över hästryggen för att inte ge upphov till smärta och muskelspänning. Den får inte trycka fram på manken/bogen, ligga i bakvikt, vara för lång så att den trycker på ländrygg, inte vara för bred eller för smal, mm, mm.

 

Med värmekameran kan man effektivt kontrollera hur sadeln ligger, på stillastående häst och under ryttare. Det är också viktigt att med jämna mellanrum kontrollera hur sadeln ligger, eftersom hästen, framförallt den unga hästen, hela tiden ändrar sin muskelmassa.

 

Först kontrolleras sadeln som helhet, att den är korrekt i sin bom, tillräcklig bredd mellan bossorna, stoppning, inte är för lång, mm. Därefter används värmekameran. Sadeln ska ligga på hästen utan vojlock och ryttaren rider i skritt och trav i båda varven. Det man sedan kontrollerar med kameran är den värme som hästen avgivit på sadelns anliggningsytor. Man mäter alltså temperaturen på sadeln. Där sadeln har ett högre tryck på hästen blir värmen högre och är det så att den inte ligger an alls på viss del så blir temperaturen lägre. Det man vill uppnå är två jämnvarma ”limpor”, längs hela sadelns längd. Det syns väldigt tydligt om sadeln till exempel ligger i framvikt eller bakvikt. Kameran är så otroligt känslig, den har en temperaturkänslighet på mindre än 0,04°C.

© 2019  XC EquiMassage & Friskvård